1913-02

 

TITEL PADVINDERSSPEL  (SN-G2) 
UITGEVER SN, Penco (Perry & Co), later ook SIO (Sioliet) AFMETING 69 x 45, later 63 x 42 mm
DATUM c1913 TECHNIEK lithografie, later offset
ONTWERP KLEUREN enkelkleurig
KAARTEN 50 OPLAGE
JOKERS geen VERPAKKING doos

Er zijn 5 series van 10 kaarten, patrouilles. De series zijn Leeuwen, Wolven, Stieren, Uilen en Kemphanen, elk gedrukt in een verschillende kleur, en zij bestaan uit 1 leider (met vlag) en 9 schouten.

De Leeuwen patrouille werd in oranje gedrukt. Wellicht een verwijzing naar ons koningshuis, dat 2 leeuwen in haar schild voert.

Hier afgebeeld is een van de oudere versies. Hierin werd het woord "patroulle" onjuist gespeld. Dit werd pas na WWII gewijzigd in het correcte "patrouille".

De laatste edities kwamen in een plastic doos. Het spel werd verkocht tot aan de sluiting van de fabriek in 1969.

Rechts de gecorrigeerde versie.

Ook werd toen gelijk de nieuwe spelling op de leider kaart aangepast.

 

Het ontwerp van de rug is nooit veranderd, wel bestaat dit ook in een blauwe versie.

Het spelregelboekje komt uit een vroegere uitgave van eind jaren 1920. Opvallend is de wijziging in spelling ten opzichte van die op het doosje uit de jaren 1930. Padvindersspel met een dubbele s werd  padvinderspel en op het doosje werd ook gezelschapspel wel met enkele s gedrukt. Aardig is dat op het bijbehorende reglement uit dit spel het weer als gezelschapsspel met een de dubbele s werd gedrukt. Ook op alle latere doosjes en reglementen werd het als gezelschapsspel gespeld.

     .     

Aparte oorlogsuitgave van Perry & Co (Penco) met K nummer op zowel het doosje als de spelregels. K 205 was toegewezen aan Faddegon & Co. K-nummers werden vanwege de papierschaarste door de Duitse bezetter toegewezen aan drukkerijen. Deze nummers zijn effectief vanaf 1942 in gebruik geweest. Na afloop van WWII zijn ze nog tot in 1947 gebruikt.

 

Doosje van rond 1950 (hier kleiner weergegeven) en een doosje van SIO uit de jaren 1960.

   

 

In 2021 werden er afbeeldingen van een Engelse versie in een Facebook groep gevonden. Het is zeer aannemelijk dat het spel dus ook voor export gemaakt is. Het staat echter niet onomstotelijk vast dat dit spel ook daadwerkelijk door SN vervaardigd is, aangezien er geen doosje bij dat spel zat, waarop eventueel de naam van de maker te vinden zou zijn of een referentie als "Made in Holland". 


(scans met dank aan Ray G. Nilsson, Melbourne Playing Card Collectors club, Australië)

 

 

INDEX