LITHOSTENEN

 

Veel oude spellen werden in lithografie gedrukt. Dat gebeurde op zgn. lithostenen waarop de voorstelling werd getekend en daarna per kleur werden bewerkt om die te drukken. Er zijn ooit bij opgravingen aan de Haarlemmer Houttuinen the Amsterdam een groot aantal lithostenen met speelkaarten daarop gevonden. Niemand weet precies waar die gebleven zijn. Toch duiken er af en toe van die stenen op, maar tot op heden nog geen met een volledig hof (H,V,B) van een bepaald spel. De hieronder afgebeelde stenen zijn waarschijnlijk proefstenen. De laatste is dat zeker, de afbeeldingen zijn schots en scheeft op de steen getekend. De eerste 2 stenen betreffen bekende SN-achterkanten.

 

Steen met 2 achterkanten, te vinden in Neerlandia A spellen, c1912-1916. 

 

Deze steen heeft eveneens 2 achterkanten. De twee identieke achterkanten onderaan zijn nog niet geïdentificeerd.
De bovenste rij betreft 1 achterkant, gevonden in Nieuw Neerlandia A spellen, c1931. Drie stappen om druk in meerdere kleuren te realiseren.

 

Proefsteen met diverse ontwerpen uit verschillende periodes. Ontwerpen zijn weggeschuurd en opnieuw betekend. Joker en achterkant zijn gebruikt voor
het Liberty spel en zijn dus de oudste afbeeldingen. Het Good Luck aas dateert ook van rond die tijd, maar de twee andere azen horen daar niet bij.
De ronde reclame heeft een veel later logo. Voor de leesbaarheid hier gespiegeld weergegeven.

INDEX